دين وفطرت
غسل کردن

غسل کردن

غسل کردن

سوال: چگونه باید غسل کرد؟

جواب: غسل به معنی شستن بدن، از نوک سر تا نوک پا است. شستن داخل دهان و بینی از نظر مذهب حنفی و حنبلی واجب ولی از نظر مذهب شافعی و مالکی سنت است، از نظر شیعیان هم مستحب است. دلیل این اختلاف نظر این است که، عده ای داخل دهان و بینی جزء داخلی بدن به حساب می آورند و عده ای جزء خارجی بدن می دانند.

اما نکته مهم این است که، باید توجه داشته باشیم که در هنگام غسل تمام بدن شسته شود. در این صورت می توان گفت که غسل انجام شده و بقیه چیزهایی که در مورد غسل روایت شده جزء مستحبات و سنت است؛  واین به معنای این است که اگر آن را انجام نداد هم غسل درست انجام شده است. برای مثال قبل از غسل بسم الله گفتن، وضوء گرفتن بعد از غسل، اول سمت راست و بعد سمت چپ و بعد تمام بدن را شستن، اینها از سنت است و انجام ندادنش به معنای نادرست بودن غسل نیست.

غسل این گونه انجام می شود: ابتدا آلت تناسلی شسته شده و بعد مانند وضوء گرفتن، دستها و دهان و بینی را تمیز کرده و تمام بدن را آب می گیریم به طوری که جای خشک در بدن باقی نماند.

به چند حدیث راجع به نحوه غسل گرفتن پیامبر اشاره می کنیم:

عایشه ام المومنین روایت می کند: " پیامبر(ص) هنگامی که جنب بودند ابتدا دستهای خود را شسته و بعد انگار که می خواهد برای نماز وضوء بگیرد، وضوء می گرفت، بعد انگشتان خود را به آب فرو می برد و به دستهای خود را به موهای خود برده و ریشۀ موها را خس می کرد و بعد با دو دست خود سه بار آب بر سر می ریخت و بعد تمام آب را به بدن خود می ریخت." (بخاری، غسل، 1)

میمونه روایت می کند: "پیامبر(ص) مانند اینکه می خواهند برای نماز وضوء بگیرند وضوء می گرفت ولی پاهایش را نمی شست. بعد بین پاهایش و چیزهایی که به آنجا اصابت کرده بود را می شست و تمییز می کرد.  سپس آب را به خود می ریخت وبعد دوباره پاهایش را باز کرده و شست.. ایشان در هنگام جنب بودن این کار را می کردند." (بخاری، غسل،1)

میمونه روایت می کند: " من برای پیامبر(ص) آب بردم تا حمام کند. ایشان دو و یا سه بار دستانش را شست و بعد بر دست چپ خود آب پر کرده و شرمگاه خود را شست، بعد دستهایش را به زمین مالید. بعد دهان خود را شست وبه دماقش آب کشید. دستها و صورت خود را شست وبعد به بدن خود آب ریخت و بعد دوباره پاهایش را آب کشی کرد."(بخاری، غسل،5)

 

نظریه ها

  • با سلام و تشکر
    1) غسل کردن ( که در فقه و احکام از آن یاد می شود) چیزی غیر از حمام کردن امروزی برای پاکیزگی است؟
    2) آیا غسل کردن اعم از وضوء محسوب میشود؟ (که در این صورت بشود بعد از هر غسلی {حمام کردن} نماز را خواند )

    • وعلیکم السلام
      1. غسل کردن همان استحمام است، اما فرقش در این است که حمام برای تمیز شدن و غسل یک نوع عبادت است و در شرایط خاص برای خواندن نماز باید انجام شود.
      2. بعد از غسل کردن، همان طوری که در مقاله بالا گفتیم، می شود بدون وضوء نماز خواند.

  • سلام علیکم
    آیا همه اموری که دردنیا وجود دارد دو وجه دارد یک وجه عبادی و یک وجه معمولی ؟ و یا نه امور عبادی مشخصند و مثلا اگر برای غذا خودن بسم الله گفتیم این یک امر عبادی نیست.

    • و علیکم السلام
      در اصل کار هایی که درست و موافق با فطرت انجام شود خودش هم یک نوع عبادت است.

  • سلام علیکم

    در شرایطی که وقت تنگ است مثلا در مسافرت و اصلا نمیشود وضو کرفت  یا نامحرم وجود دارد میشود تیمم کرد و نماز خواند و بعدا اگر وقت بود وضو کرفت و دوباره نماز خواند؟

    • و علیکم اسلام

      وقتی با تیمم نماز خوانده شد، لازم نیست آن را بعد اعاده کرد

  • سلام علیکم

    آیا برای شخص مجرد (زن نگرفته یا مطلقه) غسل کردن درست است؟ یا دلیل بر ناپاک بودن وی است؟

    • و علیکم السلام

      دوست عزیز، سؤال شما را متأسفانه متوجه نشده ایم. لطفا واضحتر مطرح بفرمایید

       

  • من حمام ندارم در تشت غسل میکنم اول به سرم بعد به سمت راست بعد به سمت چپ ایا غسلم درست است

     

    • با عرض سلام 

      مهم در غسل شستن کل بدن است اما جژئیات دیگری مهم نیستند. آن غسلی که شما فرمودید هیچ اشکالی ندارد . صحیح است

  • سلام ، اگر با نیت غسل استحمام کنیم ، این غسل قبول است? و به نظرم غسل قبل یا بعد استحمام اسراف در آب و وقت است، نظر شما چیست?

    • و علیکم لاسلام درست فرمودید موافقیم

مارا از مدیای مجازی متوانید دنبال بکنید